Borfesztivál üdvözlésSzekszárdi PincesorPannonhalmi Borpromo standjaMiklós Csabiék MórrólA Tápió-Vin boraiBorfesztivál hangulatFrittmann borokKezdő oldalra

vissza

Az időjárás is kegyeibe fogadta a 25. Budapest Borfesztivált, amit 2016. szeptember 8-11. között tartottak a Budavári Palota területén. A jubileumi Borfesztivál előzményeihez vissza kell mennünk 1992-ig, ekkor nyitotta meg kapuit a Vörösmarty téren az első Budapesti Nemzetközi Borfesztivál, mindössze 17 kiállítóval. A következő években a kezdeti 5-6 ezer fős látogató szám folyamatosan növekedett, 98-ban már elérte a 30 ezret. A Fesztivál kinőtte a Vörösmarty teret, ezért 1999-ben a Budai Várba költözött, ahol az első két évben a Szent György tér adott otthont a kiállítóknak. Rövidesen a Szent György tér területe is kicsinek bizonyult, ezért a Vár keleti területét is borpavilonok foglalták el.

Az egyre növekvő látogatószámra tekintettel 2004-ben a Vár nyugati oldalát, majd az Oroszlános udvart is elfoglalta a Borfesztivál, ezzel gyakorlatilag a teljes Budavári Palota területén került sor a rendezvényre Rövidesen ez a terület is kevésnek bizonyult, ezért 2006-tól ötnapos lett a Borfesztivál. A következő években a fesztivál programjai egyre bővültek, ezzel együtt a Borfesztivál nemzetközileg is ismertté vált, a külföldi látogatók száma elérte a 20%-ot. 2012-től kialakultak a borvidéki utcák, borudvarok, egyre több szakmai programmal és interaktív játékokkal várták a látogatókat. A jó kommunikációnak is köszönhetően tovább nőtt a külföldi látogatók száma. A jubileumi Budapest Borfesztiválon 15 országból 220 borász érkezett, ennek köszönhetően 5000 borféleséget kóstolhatott a szépszámú látogatóközönség.

A magyar borok sokszínűségére hívta fel a figyelmet a Taste of Hungary szakmai program, amelyhez tematikus kóstoló-útvonalat alakítottak ki, hogy lehetőleg minél több magyar szőlőfajtából készített bort és borkülönlegességet ismerhessen meg elsősorban –de nem kizárólag- a külföldi látogató. A színvonalat biztosította, hogy csak olyan borok kerültek bemutatásra, melyek az elmúlt években érmes eredményt értek el a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A VinAgora szakmai tekintélyét növelte, hogy a Borfesztivál egyik különleges pavilonjában, a Savoyai teraszon olyan magyar borászok mutatták be boraikat, akik az idén júniusban megrendezett 17. VinAgora Nemzetközi Borversenyen arany- és ezüstérmet nyertek, de a Budapest Borfesztiválon nem volt önálló standjuk.

Nem maradt el a hagyományos szüreti felvonulás sem, szombat délután színes forgatag indult a Szentháromság térről a Budai Várba. A 25. Budapest Borfesztivál elsősorban a borról szólt, de nem csak a borról, mivel a minőségi borokhoz finom ételek társultak. A zenei programok elengedhetetlen részei a borozgatásnak, a két színpadon a világzene, a magyar népzene és néptánc legkiválóbb képviselői léptek fel. Kiemelkedő zenei eseménynek számított, hogy a Borfesztivál keretei között tartották a Magyar Jazz Napját.

A sok-sok kiváló borászat közül megemlítem a Pannonhalmi Borvidéket képviselő Bor- Promóciós Kft-t, akiknek standján fél áron lehetett kóstolni a Pannonhalmi Borvidék borait. Ennek feltétele az volt, hogy a Borpromo honlapján levő kérdésre a helyszínen helyes választ adjunk. A kérdés arra vonatkozott, hogy évente mikor és hány pincejárást rendeznek a Pannonhalmi Borvidéken (három alkalommal: Vince napkor, Pünkösdkor és Márton napján). Borbély Sándor, a Bor-Promóciós kft. ügyvezetője elmondta, hogy számukra nagyon fontos, hogy minél többen ismerjék meg boraikat és tevékenységüket, ebben ez a játék is segítségükre volt.
Polgár Zoltán
(2016.10.14.)


Kezdő oldalra

vissza