Üdvözlés a Budavári BorfesztiválonVillányi borpárKökény és Fiai Családi Borászat CeglédrőlPolgár Pincészet borai VillánybólA 10 legszebb magyar szó boraiA Royalsekt pezsgők is jelen voltakOrszágos Takarékszövetkezeti Borverseny boraiVillányi KorzóGasztro SétányNemzetek Sajtversenye


Kezdő oldalra

vissza

Borúra derű, derűre bor! Ez volt a szlogenje a 2015. szeptember 9-13. között megrendezett 24. Budavári Borfesztiválnak. A Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálta kóstolásra legszebb borait, emellett borkereskedők jóvoltából számos külföldi bort is megkóstolhatott a szépszámú látogató közönség. A Borfesztivál öt napja alatt 15 ország, 220 borászatának 5000 féle bora várta a látogatókat.

A 24. Budavári Borfesztivált Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. Bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy „A bor és a kultúra kéz a kézben járnak, ez egy évezredes örökségünk”. Hangsúlyozta, hogy a 24. alkalommal megrendezett fesztivál „A nemzetközi fesztiválok sorában az egyik legkiemelkedőbb minősítéssel rendelkezik a magyar gasztronómiai fesztiválok közül elsőként”. Az idei Borfesztivál a játékosság jegyében zajlott le, a látogatók kvízjátékok segítségével tesztelhették borászati tudásukat és részt vehettek az „Év Fesztiválbora” szavazáson. 2015-ben az „Év Fesztiválbora” a hercegkúti Obzidian Bormanufaktúra 2013-as Tokaji Furmintja lett. A Butlers Borkvíz Bárban játékos formában próbálhatták ki a vendégek borral kapcsolatos ismereteiket, az Oroszlános udvarban felállított interaktív sátorban különböző állomásokon tesztelhették a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudásukat.

Az idén is nagy sikernek örvendett a Pár Borbár szakmai kóstoló, amelyet a Borfesztivál első két délutánján vehetett igénybe a különlegességet kedvelő közönség. Az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutattak be, úgy, hogy a borpár egyik fele ingyen volt. Magyarország legszebb borait a Taste of Hungary szakmai program keretében ismerhettük meg, célja, hogy a válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságára. A Borfesztivál érdekes színfoltja volt az Országos Takarékszövetkezet Borverseny standja, ahol a 17. alkalommal megrendezett Országos Takarékszövetkezet Borverseny legjobb borait kóstolhattuk meg. Ha valaki eddig nem ismerte a 10 legszebb magyar szót, akkor a Borfesztiválon erre alkalom kínálkozott, mivel a 10 legszebb magyar szóról borokat neveztek el.A következőkben álljon itt a 10 legszebb magyar szó - borpárosítás:

Anya – Merlot

Csók – Kékfrankos Rosé

Gyöngy – Olaszrizling

Kard – Kékfrankos

Ősz – Portugieser

Sír – Cserszegi fűszeres

Szív – Cabernet Franc

Szűz – Muscat Ottonel

Vér – Merlot, Cabernet Franc

Lány – Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc.A Borfesztivál vendég országa Horvátország volt, melyről köztudott, hogy fejlett borkultúrájú ország. A Borfesztivál idei vendége a Junibor- Fiatal Borászok Egyesülete volt, személyes jelenlétüket a faházakon látható logó jelezte. Érdemes volt szóba elegyedni képviselőikkel, így megtudhattuk, hogy mit csinálnak másként a fiatalok. Az idén is kitűnő gasztronómia fogadta a látogatókat. Újdonság volt a Gasztro sétány, ahol például füstölt bébicsirkét kóstolhattunk. A Gasztro sétány mellett megtalálhattuk a már bevált, népszerű Országkonyhát, Csülök bárt, Szittya Pita-t, Rétesházat és Sajtteraszt is.

Ebben az évben sem hiányoztak a sajtkínálatból a kézműves sajtok, a III. Nemzetek Sajtversenye standnál 17 ország sajtkülönlegességei versenyeztek „Magyarország Kedvenc Sajtja” címért. A versenysajtokat a látogatók megkóstolhatták és szavazhattak kedvencükre. Programokban is bővelkedett a 24. Budavári Borfesztivál, a borok és a kulináris élvezetek mellett gazdag kulturális és zenei programok szórakoztatták a nagyközönséget a Borfesztivál színpadán. A Borfesztivál utolsó napján rendkívül látványos volt az a Szüreti felvonulás, amely a Szentháromság térről indult, majd a Tóth Árpád sétányon haladva a Szent György térig tartott.
Polgár Zoltán
(2015.09.16.)


Kezdő oldalra

vissza