A Magyar Bor Akadémia elnökségeA versenyben legtöbb szavazatot kapott borászokSzőke Mátyás az „Év Bortermelője Magyarországon 2017”Szőke Mátyás az „Év Bortermelője Magyarországon 2017”A legtöbb szavazatot kapott borászok boraiZilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke, Szőke Mátyás, az Év Bortermelője, Kiss Levente, a Csarnok és Piac igazgatóság kereskedelmi igazgatóhelyettese a plakett kihelyezési ünnepségenSzőke Mátyás plakettje


Kezdő oldalra

vissza

2017. december 7.-én délben, a Budavári Fortuna étteremben hirdették ki a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. 2017-ben a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Szőke Mátyás, a Mátrai borvidékről kapta.

Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását.

A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti, az eredményhirdetésre egy 2012-es Merlotot hozott el, bizonyítva, hogy a Mátrai borvidéken is kiváló vörösborok készíthetők. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá. Mátyás elmondta, hogy minden hozzájuk betérő vendéget szívesen látnak, ami nem csak egy borkóstolót jelent, hanem remélhetőleg maradandó élményeket is. A borkóstoló alkalmával a vendégek megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiát, majd megízlelhetik boraikat. Fontosnak tartja a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Szőke Mátyás kedvelt mondása: "Van a jó bor, a jobb bor, és a sajátunk."A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász :

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidékA fenti névsor emeli az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” díj szakmai értékét.

A díj átadása után négy nappal, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága és a Magyar Bor Akadémia Szőke Mátyás tiszteletére a Nagycsarnok alagsori szintjén található Bortérben plakettet helyezett el. Az „Év Bortermelője Magyarországon 2017” díjat elnyerő Szőke Mátyás plakettje 27. az évente kihelyezésre kerülő plakettek sorában, és első, amely a Mátrai Borvidéket reprezentálja.


Polgár Zoltán
(2017.12.07.)


Kezdő oldalra

vissza