DiVino GozsduBio szemléletű JuniborászokWille-Baumkaff Stefán a Tokaji borvidékről érkezettGere Andrea a Villányi borvidéket képviselteGere Andrea a Kopar-t is hozta VillánybólDemeter Endre (jobbról)Hegyaljáról érkezettKezdő oldalra

vissza

A Kárpát-medence sajátos, védett klímája kiváló lehetőséget biztosít a környezetkímélő és ökológiai szőlőtermesztésre. Hazánkban az 1950-es évek elején még bio (öko) szőlőtermesztést folytattak. Az évek múlásával egyre inkább használatosak lettek a műtrágyák és a szintetikus növényvédőszerek, melyek alkalmazása hátrányos a szőlőtermelésben dolgozók és a borfogyasztók számára. Napjainkban egyre nagyobb az igény a biotermelésre és a biogazdálkodásra. A biogazdálkodásban csak a természetes anyagok például a réz, kén, növényi kivonatok, kőporok, vízüvegek jöhetnek számításba. A biotermékek ellenőrzésére hazánkban két hivatalos szerv jogosult: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. és a Hungária Öko Garancia Kft, ez a két cég adja ki a minőséget tanúsító biotermék védjegyet, mely elengedhetetlen feltétele a belföldi és az exportpiacon a forgalomba hozatalnak. A szőlőkultúrákban (csakúgy, mint a biogazdálkodás más területein) átállási időszakra van szükség, ez a 4. évi termés betakarításig tart, ezután lehet csak bio védjegyet használni. Ez alatt az időszak alatt tilos a szőlőművelésben tiltott szereket használni. A biotermék védjegy elnyerése után a szőlőültetvényt folyamatosan ellenőrzik úgy, hogy az ültetvényről leszedett szőlőleveleket laborban megvizsgálják.

A fiatal borászokat összefogó Junibor tagjai fogékonyak a biobor készítésére, ezért 2018. március 21.-én a budapesti DiVino Gozsdu Borbárba az ország különböző borvidékeiről 9 borász hozta el kóstolásra szánt bio szemlélettel és organikus módon készült borait. A kóstoló remek alkalmat biztosított arra, hogy a jelenlevők beszélgessenek a tapasztalatokról, az átállás és az akkreditáció előnyeiről és esetleges nehézségeiről valamint a váltások okairól és eredményeiről. A borkóstolón részt vett a Junibor tagjaként Gere Andrea, aki a villányi Gere pincészetet képviselte. Andrea elmondta, hogy sosem használtak erős kemikáliákat. A bio művelést 2008-ban próbálták ki először egy hektáron, majd egy évvel később már tíz hektáron alkalmazták, 2010-ben átálltak az egész területükön a biogazdálkodásra. Szerencsére Villányban egyre többen állnak át a biotermesztésre, ez azért fontos, mert ez a művelésmód annál hatékonyabb, minél nagyobb összefüggő területen alkalmazzák. A fentiek fényében is igaz a villányi borvidéken használt szlogen: Villány, természetesen! Gere Andrea elhozta a találkozóra a pincészet emblematikus csúcsborát, a Kopar-t, valamint a ritkaságnak számító, ősi magyar fajtát, a Fekete Járdovány-t, melyeket kóstolva megérezhettük a természet ízét.
Polgár Zoltán
(2018.03.27.)


Kezdő oldalra

vissza